Att vara ensam förr i tiden var förknippat med stor fara. Det gällde att hålla ihop i flocken för att klara av faror och hitta föda. Samma händer i oss idag. Känner vi oss ensamma aktiveras vårt hotsystem. Att få känslor av nedstämdhet och ångest är ett sätt för vår kropp att reagera på hotet om ensamhet. Vi klarar oss inte utan flocken. Idag har ensamheten ökat i Sverige. 1/6 av Sveriges befolkning upplever ensamhet och utgör ett hot mot folkhälsan.

Men är ensamhet något negativt? Enligt forskningen är ensamhet inte dåligt så länge den är frivillig. Tvärtom så kan det finnas positiva effekter med att vara ensam och som till och med är viktiga för oss. Det ger oss tid till reflektion, att sortera tankar som kan ge oss en återhämtande effekt och en känsla av ro. I situationer då det händer mycket både i privatlivet och på arbetet kan stunder av ensamhet ge en positiv känsla av frihet att inte behöva ta hänsyn till någon annans behov utan helt styra över sin tid. Hur mycket ensam tid man behöver är väldigt individuellt.  

Den skadliga effekten av ensamhet sker när den sker ofrivilligt och det påverkar vårt stressystemet i kroppen som leder till fysisk och psykisk ohälsa. Många trivs allra bäst när de har andra människor omkring sig. Vissa kan dock känna sig ensamma fastän de är omgivna av människor, men saknar de djupare kontakterna. Andra kan ha en överdriven rädsla att vara ensamma där ensamhet känns skrämmande och väcker känslor av övergivenhet, otrygghet och skapar ångest och nedstämdhet.

Den frivilliga ensamheten kan göra oss starkare men vi behöver motverka ensamhetens skadliga effekter för att öka välbefinnandet hos individer.

Vad händer i vår kropp när vi upplever ofrivillig ensamhet?
När vi upplever ofrivillig ensamhet och isolering riskerar vi att ha ett lågintensivt, kroniskt påslag av stressystemet i kroppen som tillslut ger olika symtom. Enligt forskning har ensamma människor högre risk att utveckla hjärt- kärlsjukdomar, stroke, en tidigare utveckling av demens och ökad smärtproblematik. Utöver detta utvecklas även svårigheter som depression, starka känslor av skam, alkoholmissbruk och ökat aggressivt beteende. Den psykisk ohälsa kan påverka vår arbetsförmåga. 

Vad kan vi som arbetsgivare göra för att minska känslan av ensamhet när vi tvingas att arbeta hemma?
Människor som lever i riskgrupper är de som lever ensamma och som dessutom har tvingats arbetar hemifrån i större utsträckning. Vi som arbetsgivare kan göra skillnad om vi tar vårt ansvar. Jag summerar några tankar och insikter som jag tror är viktigt att agera på utifrån mina erfarenheter med att jobba med människor:

  1. Ett kommunikativt och gott ledarskap är otroligt viktigt för att se sina medarbetare även om man inte kan ses lika ofta. Ett dagligt samtal eller att fika lite oftare kan göra stor skillnad.
  2. Det är otroligt viktigt att skapa ett företagsklimat med trivsel på arbetsplatsen. När vi inte har en arbetsplats att gå till i nuvarande läge är detta viktigare än någonsin. Vi kan inte utesluta fysiska möten. Det minsta vi kan göra är att mötas i våra team eller mindre grupper. Det finns dessutom bra 24h Covid-19 tester att ta innan och efter för att minimera riskerna vid större möten.
  3. Vi behöver öka möjligheterna för att varje individ själva ska kunna skapa kontroll och inflytande i sitt arbete.
  4. Inkludera varandra och få dina kollegor till att känna sig behövd.
  5. Vi behöver hitta resurser och möjligheter till återhämtning. Vi kan hjälpa våra medarbetare att hitta rutiner som funkar på hemmakontoret och på jobbet. Att få till träningen och ta tid att komma ut i naturen har frigörande effekter och avgörande för vår hälsa. Det finns mycket spännande forskning kring naturens positiva effekter på människan.
  6. Att sätta tydliga mål och definiera roller & ansvar är viktigt. Detta för att skapa trygghet. Det gör det lättare att kunna fokusera och känna att man åstadkommer något i ett sammanhang tillsammans med andra.
  7. Arbetsuppgifter behöver vara meningsfulla och arbetsuppgifter som är stimulerand, varierande och utvecklande.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att få en meningsfull vardag och minska ensamheten. Tänk på varandra lite extra och bjud in varandra i olika sammanhang för att öka känslan av inkludering. Vi blir dessutom starkare tillsammans!

3 Comments

  • Wilford skriver:

    How much were you paid in your last job? vitacid tretinoin cream Federal inspectors say a light sheen was spotted around the rig in the Gulf of Mexico on Wednesday evening, though authorities said it quickly dissipated and the fire aboard the rig continued to be fed by natural gas.

  • Jarvis skriver:

    Insert your card adapalene-benzoyl peroxide gel Prices were supported by a weak U.S. dollar thatcontinued to hover near an eight-month low against a basket ofmajor currencies on Tuesday. A weak greenback makes it cheaperfor importing countries to buy oil priced in the U.S. currency.

  • Norris skriver:

    Whereabouts are you from? can you snort tizanidine Game on! It looks like these sports stars know how to score both on and off the field. Not only do athletes have fame, fortune, legions of adoring fans and countless endorsement deals, they also have…

All rights reserved Hermes Group