Låt resan bli en del av upplevelsen! Vi fortsätter att följa utvecklingen av nya tågförbindelser från Sverige till Europa. I år har vi äntligen fått se nya resvägar och direkttåg till alperna. Det går utmärkt att åka bekvämt med nattåg från Sverige hela vägen till flera skidorter både i Norden och i Alperna. Nattågen från Hamburg gör det möjligt att vakna upp utvilad mitt i ett snölandskap. 

Alpina upplevelser med tåg i Schweiz och Österrike! 
En av våra alpina favoriter är Schweiz. Med nattåg till Hamburg och sedan vidare till Zürich kan vi nå flera populära schweiziska alporter, såsom Andermatt, Engelberg och Zermatt. Är ni mindre grupper (lättare för logistiken) så finns det goda möjligheter att även åka runt och uppleva flera orter genom ett sk Swiss Travel Pass som ger fria resor under ett antal dagar. Här rekommenderar vi även att uppleva Glacier Express som ger en tågupplevelse utöver det vanliga.

Foto: Glacier Express

För att ta sig mot Österrike åker man istället från Hamburg mot antingen Wien som tar oss till ex Bad Gastein mitt i landet eller via Innsbruck som tar oss till skidorterna i den västra delen som Kitzbuhel, Tirol etc. 

Vad finns det för fördelar med att ta tåget istället för att flyga? 
Det finns många bra skäl till att ta tåget till alperna. Förutom att det är det mest klimatsmarta sättet att resa på finns det en hel del andra fördelar som är värt att nämna: 

  • Det är ofta ett punktligt, bekvämt och driftsäkert sätt att resa på.
  • Du kan uppleva mer under resan och njuta av de vackra vyerna från tågfönstret innan äventyret väntar på plats.
  • Du kan använda sovtiden till att resa. På de nya moderna natttågen sover du bekvämt i sovkupén med upp till 6 bäddar.
  • Man har rätt att ta med vad man vill på tåget. Ingen kommer att kräva dig på extra avgifter om din väska väger några kilo. Du slipper också få tillsägelse för att du lagt schampoflaskan på fel ställe. Bagaget placeras enkelt under sängarna eller i separat bagageutrymme.
  • Du slipper stressen och trängseln bland andra människor på flygplatserna. 
  • Resdagen består mer av sammanhängande tid istället för att det styckas upp i olika 30-60 min intervaller av förflyttningar mellan incheckningar, gates och säkerhetskontroller. 
  • På tåget är det lättare att göra vad man vill. Det går att jobba bort några kontorsttimmar utan avbrott. Säkerställ dock att du kan jobba offline vissa sträckor (framför allt i Tyskland). 
  • Det är ett kul och nytänkande sätt att resa på och som kommer att ge oss nya sätt att lära känna varandra närmre.

Vi hoppas att utvecklingen av tågförbindelserna så klart ska bli bättre. Det är framför allt politiskt som förändringarna måste gå snabbare. Stor utmaningen är också att gamla tågföretag håller emot. Samtidigt kämpar tågaktivisterna som lyckats få flera företag att tänka om och investera. 

Vi förespråkar att låta resan bli en del av upplevelsen. Föreställ er att kunna konferera, jobba och uppleva på resvägen och väl framme på destinationen möts vi av kulturupplevelser, aktiviteter, äventyr och god mat & dryck! 

Låt tågäventyren få ta fart!

Anna Hermes
VD Herrmes Group

All rights reserved Hermes Group