20% av alla världens växthusgaser kommer från jordbruks- & livsmedelsindustrin. Detta är ett av våra stora världsproblem. I takt med att befolkningen ökar, ökar behovet av mat. Men våra resurser används fel. 70% av världens åkermark går till odling av djurfoder. Visste ni att för att framställa 1 kg nötkött krävs det 10 kg spannmål till foder? Djurprotein från nötkött är dessutom det mest växthusintensiva livsmedlet. Produktionen släpper ut 10 gånger mer än fågel & fisk och 30 gånger mer än baljväxter.

Att minska på köttet är en självklar viktig åtgärd som vi behöver vidta för att minska den negativa klimatpåverkan. Dessutom blir det en enorm förbättring av människors hälsa genom att vi äter mer grönsaker och slipper få i oss antibiotika och andra tillsatser som finns i ”fabrikskött”. Vi får också stopp på allt lidande för alla djur på djurfabriker. En annan viktig aspekt är dessutom kopplingen mellan pandemier och dagens djurhållning där det just nu pågår en stor debatt. Hur skulle det se ut om vi minskade vår konsumtion av kött och började odla mer baljväxter istället för spannmål till djurfoder?

Vi vill inspirera och påverkar eventbranschen till att göra hållbara val. Vi slår ett slag för närproducerade, ekologiska råvaror och mindre kött,!

7 tips på hur du gör bättre matval på era events:

🥦 Välj råvaror efter säsong.
🥦 Ät närproducerat och främja lokala gårdar och råvaror.
🥦 Alltid ekologiskt och gärna rawfood för att bevara näringsämnena.
🥦 Välj gärna helt vegetarisk meny. Ni kommer bli förvånade hur fantastisk gott det smakar, hur mättande det är och hur mycket bättre ni mår.
🥦 Om ni vill äta kött välj gräsbetat som kommer från ”gröna gårdar” och som är KRAV märkta.
🥦 Välj fisk & fågel före nötkött.
🥦 Se över matsvinnet och säkerställ att det slängs så lite möjligt och att det finns en strategi för svinnet.

Fördelarna med detta är inte bara att det minska miljöpåverkan utan också vår hälsa med färskare och bättre råvaror samt våra producenter och näringslivet i hembygden. Viktigt dock att veta att själva odlingsmetoden ofta påverkar miljön mer än transporterna med undantag om produkterna sänds med flyg. En ekologisk odling är avgörande för att inte släppa ut giftiga kemikaliska ämnen via gödsel och bekämpningsmedel som annars ökar miljöförstöringen. 

Vi behöver halvera köttproduktionen och konsumtionen för att uppnå våra globala hållbarhetsmål. Istället behöver vi välja rätt kött från våra gröna gårdar som är KRAV-certifierade och har gräsuppfödning på våra viktiga betesmarker. Gräs är en föda, till skillnad från spannmål, som inte kan tas upp av människan. Välj alltid KRAV märkt och ekologiskt kött. Gris och kyckling bör vi minska på och istället äta mer lamm- och viltkött.

Tveka inte att höra av er om ni vill prata hållbarhet och få tips på bra matval i samband med era möten och events. Vi har goda rekommendationer på både catering, restauranger, herrgårdar och lokaler.

Vianei Hermes, hållbarhetsansvarig

Leave a Reply

All rights reserved Hermes Group