Ett hållbart ledarskap innebär bland annat att inspirera och lyfta fram goda exempel på träning på arbetsplatsen som medarbetarna kan anamma och träna på jobbet och under sin lediga tid. Det handlar om att skaffa vanor om att kontinuerligt hålla en hälsosam livsstil och finna välbefinnande och energi i vardagen.

I vårt hållbarhetsarbete vill vi vara med och påverka innehållet på de möten och events som genomförs på företagen. Vi behöver sätta mera träning på agendan och där företagsledningen driver vikten av att träna på arbetsplatsen. Gemensam träning bör ske kontinuerligt och ALLTID när vi har planerade möten eller längre events. Det finns inga undantag att inte ha träningen med i agendan. Det kan vara allt ifrån korta pauser till hela träningsdagar. I dessa tider kan vi fokusera på detta i mindre grupper samtidigt som vi skapar gemenskap och stärker våra relationer. 

En träningsform som jag särskilt förespråkar är löpning. Enligt forskningen finns det otroligt många positiva effekter med löpning som gör individer starkare och som ökar den mentala handlingskraften för att må bra både fysiskt och mentalt privat och på jobbet. Jag måste erkänna att ända upp till 20 års ålder har jag ogillat denna träningsform men när jag gav det en chans och inte satte för höga krav på mig själv så insåg jag vilka positiva effekter det gav mig. Löpningen gör mig både gladare och minskar stressnivån rejält när arbetsbelastningen och den psykiska påfrestningen är hög. Jag utmanar alla till att testa. Våra kroppar är gjorda för att springa, så den instinkten behöver bara plockas fram. Det kan självklart vara en omställning så ger det bara lite tid.

Vad finns det för positiva effekter av löpning?
Här kommer några hälsosamma effekter som löpning ger: 

  • Tankarna släpps fria och du kan släppa vardagsproblemen. Energi och livskraft byggs upp!
  • Löpning ger hjärnan en paus och frisätter samtidigt en rad olika hormoner, som förebygger stress och depression. 
  • Det är en av de mest energikrävande utmaningar som finns. Förbränningen är hög redan från början, kalorierna försvinner snabbt, och på 30 minuter har du genomfört ett effektivt träningspass, som både gagnar konditionen och vikten.
  • Det stärker hjärtat, sänker blodtrycket och minskar risken för blodproppar och hjärtinfarkter. 
  • Vi stärker kroppens förmåga till att reglera blodsockret till en passande nivå och förebygger effektivt diabetes. 
  • Det stärker skelettet och motverkar benskörhet när vi för varje steg flyttar vår egen vikt.
  • Förbränningen är en effektivt lösning mot fetma. 
  • Det sänker kolesterolet och motverkar hjärt-kärlsjukdom. 
  • Det minskar risken för att utveckla cancer. Ny forskning visar bland annat att löpning, är särskilt bra mot cancer i lever, mage, tjocktarm och bukspottkörtel. 

Vi ska inte göra det svårt för oss. Träning ute är enkelt och bekvämt! Är du tillsammans med teamet kan ni utgå från kontoret och ta er ut i närmsta grönområde. När ni planerar nästa möte med teamet lägg in minst 1 h i programmet för att uppleva naturen och frigör ny energi under en löptur! Håller ni ett lugnt tempo finns det inget som sätter stopp för lättare ”löparmöten”. Hela företaget kan träna i flera grupper, på olika platser och kombinera med tävlingar. Efter passet kan vi duka upp för lunch eller middag och koppla upp kollegorna virtuellt. Nu hjälps vi åt och jobbar för en hälsosam livstil i företaget. På så sätt jobbar vi även med hållbarhet på individnivå.

Anna Hermes, VD Hermes Group

All rights reserved Hermes Group